dimarts, 29 de desembre del 2009

EL LLENGUATGE I LES LLENGÜES

A la classe de COED, l'Imma ens va donar un article de J.TUSON titulat "El lenguaje i las lenguas", i ens va demanar que féssim un resum d'aquest article o bé una síntesi per extreure les idees principals què resumint-les són les següents:

1. MÉS QUE UN MITJA DE COMUNICACIÓ

A part del llenguatge i de les llengües, hi ha altres sistemes també que serveixen per a la comunicació entre éssers vius. Tota senyal està destinada a la transmissió d'informació. El llenguatge humà està constituït per senyals i combinacions organitzades per aquests, i les emissions lingüístiques s’orienten cap a la comunicació, tot i que el llenguatge és molt més que un simple instrument de comunicació. És molt complex.


2. ELEMENTS PER A UNA DEFINICIÓ DE LLENGUATGE

2.1 El llenguatge i la organització de l’entorn:

El llenguatge ens serveix per anomenar coses què detectem o percebem però les percepcions són infinites o il·limitades.
Llavors, es diu que la comunicació és possible gràcies a la organització i reducció de les percepcions de l’entorn per mitjà del llenguatge.
I les percepcions són il·limitades, ja que si volguéssim anomenar cada una de les nostres percepcions, el llenguatge entre éssers seria impossible, perquè cadascú percep les coses de diferent manera com ja sabem i hem pogut comprovar.

2.2 El llenguatge i el pensament

El llenguatge fa que siguem capaços de pensar, tot i que, sense una mínima intel·ligència adequada no és possible portar-lo a terme.El llenguatge és un element bàsic en la constitució del pensament i gràcies al llenguatge i les condicions cerebrals, és possible el desenvolupament humà.

2.3 El llenguatge i la memòria

El llenguatge és el suport bàsic de la memòria, tant individual com col·lectiva.
Els coneixements són adquirits pel poble generació a generació, coneixements inspirats en la pròpia llengua i en la pròpia història.
La llengua ocupa un paper singular en la formació de la identitat de la persona.
Ens permet la nostra pròpia vida.
El llenguatge aquí doncs, és indispensable com a suport de la memòria.

2.4 El llenguatge i l'autoexpressió

No sempre que utilitzem el llenguatge tractem de transmetre informacions a una altra persona. El llenguatge fa possible l’autoexpressió, és a dir, l’existència del discurs intern. Pensem a través de seqüències de paraules que es van representant en la nostra ment i gràcies a aquest diàleg amb nosaltres mateixos reflexionem les nostres experiències.

2.5 El mitjà més extens

El llenguatge humà és el mitjà de comunicació per excel·lència i el més extens.
Tota expressió humana pot trobar la traducció en el llenguatge, però no tota expressió lingüística podria traduir-se a un llenguatge visual.

3. LA DEFINICIÓ GENERAL DE LLENGUATGE

El llenguatge és un mitjà o instrument de comunicació i el més extens que coneixem fins ara. És el factor bàsic que ens constitueix com a éssers humans ja què fa possible el discurs abstracte i la parla desplaçada. Amb el llenguatge ordenem experiències tant de l’entorn com les que s'originen en nosaltres mateixos. El llenguatge permet constituir el pensament, es suport de la memòria, ens permet l’expressió lliure i interior i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada